Dél-Balaton FC hírek - 2017. március

Ingadozó teljesítmény

Két bravúr mellett több fájó pontvesztéssel zárta az őszt a Balatonszemes

Sóstai Csaba vezetőedző nyilatkozott a Somogy Sportjának (lásd 19. évfolyam 3. szám 2017. 01. 24.) a Balatonszemes őszéről – több találkozót is ki lehet emelni pozitív, illetve negatív irányban is, a végeredmény viszont nem lett a legfényesebb.

Tizenegy pont, kilencedik hely – mekkora az elégedettség az ősz után Balatonszemesen?

Ősszel az első nyolcba kerülést jelöltem meg célkitűrésként, melyet sajnos nem sikerült teljesíteni. A vezetőség elfogadta az őszi beszámolómat és továbbra is bizalmat szavazott számomra. Így a tavasszal kisebb változtatásokkal ugyan, de szeretnénk ezen célkitűzésünket megvalósítani.

Ki kell emelnünk külön a Lengyeltóti elleni összecsapást – a Szemes volt az egyetlen, amely megverte a listavezetőt. Mi történt ott?

Nem volt egyszerű a veretlen, addig 100%-os Lengyeltóti otthonában úgy pályára lépni, hogy az egyszerűbbnek tűnő mérkőzéseket mi veszítettük el.  Az előző fordulókban is lehetett érezni a csapaton, hogy nem erre a tabellán elfoglalt pozícióra hivatott, ha teljes kerettel és fegyelmezetten játszunk. Ezen a mérkőzésen sikerült fegyelmezett és nagyon jól koncentrált játékosokból álló csapattal pályára lépni, előjött a játékosokból a korábban is többször tapasztalható ötletes játék. Nem kis dolog volt az sem, hogy a bajnokságban a második helyen álló Balatonberény csapata ellen is megérdemelten sikerült itthon tartanunk a három pontot.

Mi kellett volna ahhoz, hogy előrébb végezzen a csapat?

Csapatunkban jelenleg nincs vezéregyéniség, aki bent a pályán segítené, irányítaná azon játékosokat, akiket elragad a mérkőzés és fegyelmezetlenül, nem a megbeszélteket végrehajtva, elhagyja védekező területét. Ilyenkor az ellenfélhez ráadásul még a szerencse is párosult és pont, vagy pontok vesztésével büntettek bennünket. Nagyon fontos ezt a hiányzó láncszemet valamilyen módon pótolnunk a télen.

Borzasztóan szoros a tabella alsó része, egy-egy győzelem több helyezést is jelenthet – melyik volt az a meccs ősszel, ami most hiányzik?

Több ilyen mérkőzés is volt, ahol kötelező lett volna begyűjtenünk a pontokat. Ezek közül csak hármat emelnék ki. Az első mérkőzés Kéthely ellen, ahol végig vezettünk, de a mérkőzés után örülhettünk az egy pontnak is. A másik Andocs ellen, ahol a 90. percben egyenlített az ellenfél, míg harmadikként a település örök riválisa ellen Balatonszárszón, ahol háromgólos hátrányból felállva a 91. percben veszítettünk pontokat. Ezek az elvesztett pontok hiányoznak talán a legjobban.

Mi lesz a cél tavasszal akár helyezésben, akár játékban, akár csapatépítést tekintve?

A cél továbbra sem változik: egy masszív csapat kialakítása és bekerülni az első nyolc közé. Úgy gondolom, hogy ezt a jelenlegi játékosállománnyal teljesíteni tudjuk, igaz csak akkor, ha csapatként tudunk továbbra is működni a mérkőzéseken.

Terveznek-e változást a keretben, van-e esetleg már konkrétum?

Természetesen, mivel a jelenlegi csapatban több játékos munkájából is kifolyólag, nem mindig tud rendelkezésre állni, így a keretet bővítenünk kell. Nem akarunk létszámot növelni, hanem valóban erősíteni szeretnénk.

Hogyan alakul a felkészülés?

A téli holt időben sem álltunk le teljesen. Bár ebben az időszakban szabadon választható volt, többen igényelték, igénylik a téli edzéseket. A felkészülési időszak alatt természetesen, csak engedéllyel lehet hiányozni, mivel a játékosoknak kell legtöbbet tenni azért, hogy a kitűzött célunkat elérjük. A felkészülési idő alatt négy edzőmérkőzést játszunk, melyeken nem csak az új játékosokat szeretném felmérni, hanem az utánpótlásunkban jól szereplőknek is szeretnék lehetőséget adni.

Benyújtott, el nem fogadott lemondás

Az őszi szezon végén, az utolsó mérkőzés után Sóstai Csaba benyújtotta a lemondását a vezetőség felé, ám az ezt nem fogadta el, így a tavasszal is ő irányítja majd az együttest. Sóstai azzal indokolta a lemondást, hogy nem sikerült elérni a kitűzött célt, vagyis az első nyolc hely valamelyikét, de a vezetőség úgy döntött, hogy inkább folytassa ő a munkát.