Dél-Balaton FC hírek - 2017. augusztus

Az ősz végéhez képest óriásit javult a Balatonszemes

Tavaszra összeállt a gépezet

Sóstai Csaba vezetőedző beszélt arról a Somogy Sportjának (lásd 19. évfolyam 26. szám 2017. 07. 04.), hogy mi változott, hogyan élte meg az elmúlt hónapokat és hogy mire készülnek a folytatásban.

Parádés tavaszt futott a csapat, az őszi 11 ponthoz még 23-at tett hozzá, amely az élmezőny színvonala, így lett belőle hetedik hely. Minek köszönhető ez a komoly javulás, mi változott?

Mivel a bajnokság kezdetekor a játékosállomány nagyon kis mértékben változott, így az őszi idényben a csapat az előző évhez viszonyítva, stabilabbá vált. Viszont az őszi idényben sok fegyelmezetlenségből fakadó pontvesztésünk volt. Sok jó képességű játékos volt és van a csapatban, de nem volt igazi vezéregyénisége a csapatnak. Ezen sikerült talán változtatni, a tavaszi idényre érkező nagyon rutinos, képzett Perger András barátom személyében. A csapat minden játékosa megkedvelte, és a mérkőzés előtt megbeszélteket a pályán érvényesíttetni tudta.

Összességében mennyire elégedett a klub ezzel az eredménnyel, a pontszámmal, a játékkal?

Mivel a felnőtt bajnokság kerül mindenhol a kirakatba, így a település vezetése, valamint a klub vezetése is nagy örömmel látta és érezte a csapaton, az előző évekhez viszonyítva a pozitív változást.  A tavaszi idényben, ahogy jöttek a sikerek, egyre magabiztosabbá váltak a játékosok, így sokszor szemet gyönyörködtető játék kerekedett ki.

Voltak kapott gól nélküli időszakok, amikor 1-0-ra, 2-0-ra tudott sorozatban nyerni az együttes, ez egy nagyon értékes képesség. A védekezés remekül zárt tavasszal.

Minden győzelem három pontot ér, a rúgott vagy kapott gólok számától függetlenül. Az viszont igaz, hogy a tavasszal jóval kevesebb gólt kaptunk. Az őszi időszakban sajnos több fegyelmezetlenségből fakadó gólt-gólokat kaptunk, míg a tavasszal a fegyelmezettségünk javulásának köszönhetően, valamint egymást jobban tisztelve, alázatosabban koncentráltabban játszottunk. Úgy látom, tavasszal a védekezésünk már megfelelően működött.

Mennyire hiányzott egy kiemelkedő csatár? Nem volt kinevezett gólvágó a csapatban.

A kevés rúgott gól, sajnos az igazi góllövőnk hiányát mutatja jelenleg, annak ellenére, hogy több játékost is kipróbáltam azon szerepkörben. De a sorozatos gólgyártás egyiknek sem sikerült. Sajnos ez nem egyedüli probléma. Tudom, nehéz szerepkör elvállalni egy adott szituációban a gólszerzést nyomás alatt.

A remek szemesi szurkolótábor mellett ezúttal idegenben is remekelt a csapat, összességében ötödik lett a vendégként szerzett pontokat tekintve. Ez is nagyon értékes ebben az osztályban, minek volt köszönhető?

A „szurkolótáborunk” igaz nem nagy, de őszinte: „ Ami a szívén az a száján”. Ez a kis tábor minden vidéki mérkőzésre elkísérte a csapatot. Nagyon sokszor a különböző megnyilvánulásaikkal (dicséret, kritika, szidás…) vitték előre a csapatot. Sok mérkőzésen öröm volt látni azon volt játékosokat, barátokat, akik munkájukból, életstílusukból, sérüléseikből, kifolyólag nem tudnak a csapatban játszani, viszont buzdították a csapatot. Sokszor beszéltünk mérkőzésekről, játékosokról, melyekből lehetett építeni a „csapatképet”.

Hogyan tovább? Mik lesznek a rövidtávú célok, mik a hosszú távú tervek, mekkora átalakulás várható a keretben, mikor kezdődik a felkészülés?

Rövid távú célban én személy szerint soha nem gondolkodtam, mert az csak tűzoltó jellegű és nem oldja meg a problémákat. Hosszútávról pedig nehéz beszélni, mert a kisebb településeken, hónapról hónapra változik minden. A jelenlegi keretünkben lévő minden játékosunkra számítunk a jövőbeni még jobb folytatáshoz! A folytatást, természetesen mint mindenhol, a szponzori lehetőség határozza meg. Nálunk a fő szponzor az önkormányzat, mely határozottan állást foglalt. Ezért a klubvezetőség a lehetőségeket átnézte, megbeszélte és a folytatás mellett döntött, úgy is, hogy az MLSZ részéről szakmailag úgy gondolom, indokolatlanul egy csoportosra kívánja alakítani a másodosztályt is, ahol a költségek keményen megemelkednek. Így hát a vezetőség célkitűzése: meghatározó csapat szerepe a megyei másodosztályban, az utánpótlás határozott megtartásával együtt! Ehhez igazodva a felkészülésünk, folyamatos játékban tartás, edzőmérkőzésekkel egybekötve. Köszönöm mindenkinek, aki egy kicsit is tett a csapat jobb szereplésért a játékosokért! Csak így együtt haladhatunk előre!