Dél-Balaton FC hírek - 2018. február

Sóstai Csaba, a Megye II-es Balatonszemes vezetőedzője szerint hasonló gondokkal küzdenek, mint a legtöbb amatőr csapat – a támadások jobb befejezése mindenképpen szükséges lesz a jobb eredmény eléréséhez. A Somogy Sportja kérdéseire Sóstai Csaba válaszolt (lásd 20. évfolyam 3. szám 2018. 01. 23.).

 

A hatodik helyen áll a csapat, de olyan szoros a bajnokság, hogy egy győzelem több helyezést is jelent az idei szezonban. Hogyan értékelik Balatonszemesen az őszt az eredmény, helyezés, pontszám, játék szempontjából?

 

Az őszi szezon értékelése vegyes érzelmekkel tölt el ebben a nagy átalakulás előtt álló megye II-es bajnokságban. A legtöbb amatőr csapatnál, így nálunk is elsősorban a játékosok pályán lévő mentális képességeitől függött a játékunk, eredményességünk. Ezen bajnoki év előtt bizakodóbb voltam, de sajnos az eredményeink nem igazolták a hozzá fűzött reményeket. A betervezett pontoknak csak a felét tudtuk megszerezni, mellyel így is az őszi hatodik helyet sikerült elérni.

 

Mi kellett volna az előrébb lépéshez?

 

A helyzeteink 35%-os kihasználtsága, úgy érzem, önmagáért beszél. Mint már mondtam, elsősorban mentális problémákról beszélhetünk, melyek sokszor a döntő pillanatban jelentkeztek. Sajnos voltak olyan mérkőzéseink is, melyeket nem mi veszítettünk el, de ezektől a külső tényezőktől függetlenül is nyernünk kellett volna.

 

Miért nincs kiemelkedő gólvágó a csapatban?  Nincs meg hozzá a megfelelő alany, vagy összességében a támadójáték nem elég hatékony?

 

Mi egy kis, amatőr csapat vagyunk, ahol a körülöttünk lévő településeken, különböző szinteken ugyan, de mindenhol működik labdarúgó csapat. Természetesen nálunk is vannak támadók, mint a többi csapatnál, de nálunk még nem érettek arra, hogy minden szituációból bevegyék az ellenfél kapuját. Ahogy tapasztalom, más csapatoknál is hiánycikk a helyzetei többségét kihasználó, az igazi befejező „csatár”.

 

Mik a csapat céljai a tavaszi szezonra?

A célunkon továbbra sem változtattunk. Az első nyolc hely valamelyikének megszerzése, a megye II.-es tagság megőrzése.

 

Ha bent marad a társaság, mindenképp vállalja az összevont megye másodosztályban való szereplést?

 

Nagyon sok kihívással találkoztam már eddigi pályafutásom során, de ez a klubot felelősen működtetőknek egy teljesen új szituáció lesz (támogatók, játékosok, vezetők, szurkolók). Én úgy gondolom, hogy ennek a kérdésnek még nincs itt az ideje, de ha választ kell adnom, akkor igen, vállaljuk.

 

Min kell javítani?

A játékunk képe alapján elsősorban a támadásaink befejezésének pontosságán, a lőtt góljaink számának növelésén és minél több bajnoki pont begyűjtésén.

 

Tervez-e a csapat erősítéseket, milyen változásokra lehet számítani a játékoskeretben?

Jelenleg van egy biztos, jó játékosállományunk, melyet mindenképpen csak minőségileg szeretnénk erősíteni. Igaz a téli átigazolási időszakban nem könnyű igazolni.

 

Hogyan alakul a felkészülés, vannak-e lekötött edzőmérkőzések?

Az előző évekhez hasonlón nem álltunk le, mivel nehezen lehetne nálunk felkészülést tervezni a régi „klasszikus” értelemben véve. Idén is minden hétvégén kispályás bajnoki mérkőzéseket játszunk, hétközi edzésekkel együtt. Természetesen a tavaszi nagypályás bajnokságra való felkészülésre több előkészületi mérkőzést is lekötöttünk. Várjuk a tavaszi rajtot!

 

A 2017-2018-as bajnoki szezon 2018. március 17.-én 15 órakor folytatódik majd, amikor hazai pályán fogadjuk a Balatonföldvári SE csapatát.

 

Írta: Vasicsek László