Dél-Balaton FC hírek - 2019. február

A dobogó közelében telel a Balatonszemes

 

Edzőváltás után kicsit akadozó rajt, majd egy nagy széria jellemezte a balatonszemesi Megye II-es csapat őszi szezonját – végül a dobogó környékén fordulhat a gárda, bár ez továbbra sem szerepel a kitűzött célok között. Vasicsek László, a Dél-Balaton FC elnöke válaszolt a Somogy Sportja kérdéseire (lásd 21. évfolyam 1. szám 2019. 01. 15.).

 

Jó közösség alakult ki

 

- Tavaly épphogy sikerült bent maradnia a csapatnak és az idei szezon sem indult a legjobban: mindjárt az elején jött egy berzencei vereség, illetve egy hazai 2-6 a Balatonberény ellen. Milyen volt ekkor a hangulat a csapatnál, hogyan értékelték a helyzetet, a változásokat?

Mivel három év után edzőváltás történt a felnőtt csapatunknál, gondoltunk rá, hogy lesz egy átmeneti időszak, mialatt az új vezetőedző (Horváth Bence) és a csapat kölcsönösen megismeri egymást, valamint a nyári Balaton parti munkák után edzésbe áll a keret nagy része. Az őszi szezon első fele még ennek a jegyében telt.

 

- Ezt követően azonban szépen elkapta a fonalat a társaság, a következő hét meccsből hatot is megnyert egy döntetlen mellett, így hirtelen a dobogó környékén találta magát. Mi változott itt meg, mitől jött ez a sikerszéria?

Az őszi idény második felében már egy kiegyensúlyozott időszak következett, amikor összeállt egy stabil játékoskeret és a győzelmeknek köszönhetően elindult felfelé a csapat a tabellán. Mind erőnlétben, játékban és a labdarúgáshoz elengedhetetlen magabiztosságban is előre léptünk a bajnokság ezen szakaszában.

 

- A Mezőcsokonya elleni vereség aztán lezárta ezt az időszakot, majd az elhalasztott meccsen egy pont jött össze a Somogyjád ellen. Így végül ötödikként (ha a Somogyjád nem kap 3 pontot) fordulhat a csapat, négy pontra a dobogótól, sőt, akár a feljutást jelentő második helytől. Mennyire váratlan ez a remek szereplés, illetve mennyire elégedettek a klubnál ezzel?

Továbbra is tartjuk magunkat a nyáron meghatározott célhoz, a bajnokság első nyolc-tíz csapata közé szeretnénk kerülni a felnőttekkel, az U19-es csapatunk pedig az aranyéremért száll versenybe a bajnokság folytatásakor. Az egyesület stabil működéséhez a helyi Önkormányzat minden segítséget megad, közösen szeretnénk folytatni a sportlétesítményeink fejlesztését, hogy ezen a téren is előre tudjunk lépni.

 

- A riválisokhoz képest egy dolog feltűnő: kevesebb a lőtt gól, a támadójáték kevésbé hatékony, mint mondjuk a Mezőcsokonyáé, a Jutáé, a Barcsé, vagy a Somogyjádé. Mivel magyarázható ez?

Részben azzal, amit már említettem, hogy az őszi szezon első felében gyengébb teljesítményt nyújtottunk, valamint több mérkőzésen is előfordult, hogy rengeteg helyzetet sikerült kialakítani, mégsem tudtuk azokat gólra váltani. Ezen szeretnénk javítani a tavaszi szezon során. A kérdésben említett négy csapat közül hárommal szemben is pontot, pontokat szereztünk.

 

- Mi lehet a felső határa ennek a csapatnak? Min kell még javítani, mit lehet elérni tavasszal?

Mivel a sport közösségépítés is egyben, a legfontosabb célt talán elértük. Nagyon jó látni, hogy a játékosok a pályán, az öltözőn kívül is összetartanak, sok közös programot szerveznek maguknak. Ez az összetartó közösség az alapja annak, hogy tavasszal is hasonló eredményeket érjünk el, mint az őszi idény második felében.

 

- Terveztek igazolni, lesz-e olyan, aki távozik, milyen változások szükségesek, vagy elképzelhetőek a keretben?

A jelenlegi keret minden játékosára számítunk tavasszal, természetesen szeretnénk igazolni is, de csak olyan játékosokat, akik valóban erősítést jelentenek számunkra. Nagy átalakítást, sok igazolást nem tervezünk, elsősorban helyi vagy a klubnál nevelkedő játékosokat szeretnénk hazacsábítani és továbbra is szem előtt tartjuk, hogy az utánpótlás csapatunk fiataljai megkapják a lehetőséget a felnőtt csapatban való szerepléshez.

 

- Hogyan alakul a felkészülés?

December elején még bajnoki mérkőzést játszottunk, így kevesebb ideje volt pihenni a játékosoknak, de még az ünnepek alatt is többször összejött a csapat egy-egy teremfocira. A nagypályás műfüves bajnokságon nem veszünk részt, a megszokottnál rövidebb szünet és felkészülési időszak ellenére is intenzív edzésekkel és több edzőmérkőzéssel készülünk a tavaszi folytatásra.