Dél-Balaton FC hírek - 2019. július

Dupla bajnoki cím a Balatonszemesnél

Némileg váratlanul ért révbe a Dél-Balaton FC Megye II-es felnőtt csapata, hiszen az eredetileg a középmezőnyt megcélzó Balaton-partiak nagyszerű tavaszt produkálva, az utolsó fordulóban, Mezőcsokonyán győzelmet aratva bajnoki címet szereztek. A Somogy Sportja kérdéseire Horváth Bence játékosedző, illetve Vasicsek László, a klub elnöke válaszolt (lásd 21. évfolyam 22. szám 2019. 06. 11.).

Először is gratulálunk a bajnoki címhez, nagyon erős bajnokságban, jó ellenfelek ellen sikerült kiharcolni. Mekkora most az öröm Balatonszemesen?

Horváth Bence: Igazán vidáman indul most a balatoni nyár Balatonszemesen. Sok szurkoló, játékos és sportbarát lehet elégedett a településen.

Vasicsek László: Történelmi sportsikert értünk el, Balatonszemes és Balatonőszöd is büszke lehet a labdarúgó egyesületre, még soha nem nyert aranyérmet ezen a szinten a csapat, nem beszélve a duplázásról, az U-19-es bajnoki címet is figyelembe véve.

Mennyire váratlan ez az eredmény? A tavalyi szezonban ennek még nem sok jele volt, aztán az ősz második felében már látszott, hogy komoly minőséget képvisel az idei csapat, a tavasz pedig egészen parádésra sikerült, az ellenfelek is elismerték, hogy abszolút megérdemelt a bajnoki cím.

Horváth Bence: A bajnokság elején a stabil bennmaradást céloztuk meg, majd ahogy az őszi fordulók felén túl voltunk és egyre nagyobb létszámban és jobb minőségben tudtunk a meccsekre kiállni, úgy jöttek a sikerek is. Ez jó előjele volt a tavaszi kiemelkedő szereplésnek.

Mi volt a kulcs, mivel sikerült a többiek fölé nőni?

Vasicsek László: Meggyőződésem, hogy a remek közösség volt a siker kulcsa. A pályán belüli és kívüli szervezettség és egység hozta meg a sikert a csapatnak. Egy-két rutinos játékos mellett többségében fiatalok alkotják a keretet és az U-19-es csapatból is bármikor bátran be lehetett állítani a kezdőbe is játékost, megállta a helyét.

Mikortól éreztétek úgy, hogy ti bizony a bajnoki címért harcoltok, méghozzá remek esélyekkel?

Horváth Bence: Kulcsfontosságú volt a tavaszi rajt, mivel közvetlen riválisok ellen őriztük meg a veretlenségünket. Így meccsről meccsre minden játékos érezte a siker ízét, amit megbecsült és helyén kezelt.

Milyen érzésekkel utaztatok el Mezőcsokonyára? Az egyértelmű volt, hogy győzelem esetén megvan a bajnoki cím, de az is világos volt már, hogy feljutásról nincs szó.

Horváth Bence: Az utolsó hazai forduló előtt már szóba jött az esetleges bajnoki cím elérése. Mi hoztuk a saját mérkőzésünket és úgy alakult, hogy az utolsó fordulóban az első helyért játszhatunk. Mezőcsokonyára már nagy reményekkel és rengeteg szurkoló támogatását, bizalmát érezve érkeztünk. Amit a csapat higgadtan, majd az első gól után nyugodtan és fegyelmezetten kezelt.

Mennyire üröm az örömben, hogy az aranyérem ellenére nem tudtok osztályt váltani?

Vasicsek László: Az összevont Somogy megyei II. osztályú bajnokság kezdete előtt célkitűzésként az első tízbe kerülést céloztuk meg. Bár a csapat mérkőzésről mérkőzésre fejlődött egy gyengébb őszi rajt után, még a téli szünetben sem gondoltunk arra, hogy ilyen kiemelkedő eredményt érhetünk el. A játékosok így is önfeledten örülnek a bajnoki címnek, tisztában vannak azzal, mekkora sikert értek el.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy már-már példátlan szezont zárt a klub azzal, hogy a felnőtt csapat mellett az U19 is bajnok lett. Kicsit beszéljünk arról a munkáról, amivel a klub eljutott idáig, hogyan lehetséges egy évben két bajnoki címet is nyerni?

Vasicsek László: Az elmúlt 8-10 évben nagy hangsúlyt fektettünk az utánpótlás nevelésre, ezt jól mutatja, hogy a felnőtt csapatban 9 saját nevelésű játékos lép pályára hétről hétre és bár több utánpótláskorú játékosunk is a Siófoki Bányásznál bizonyítja tehetségét, ennek ellenére is bajnoki címet ünnepelhettek az U-19-es fiataljaink. És meg kell említenem azt is, hogy egy játékost adtunk a NB I. egyik feljutójának, a Kaposvári Rákóczinak, és egy másik saját nevelésű fiatalunk a napokban kapott szerződést a BFC Siófok NB II.-es csapatánál.

Hogyan tovább, mik a tervek? Sikerülhet együtt tartani ezt a felnőtt csapatot és jövőre megcélozni a feljutást, vannak Megye I-es tervek?

Vasicsek László: Egyértelmű célunk, hogy egyben tartsuk a felnőtt csapatunk keretét és több utánpótláskorú játékossal kiegészülve jövőre ismét eredményesen szerepeljenek a bajnokságban. Balatonszemes Önkormányzatának támogatása garantálja egyesületünk stabil működését és a jövőbeli terveink megvalósítását, e nélkül a háttér nélkül nem érhettük volna el ezt a kiemelkedő eredményt. Folyamatban van a balatonszemesi öltöző épületének felújítása, a munkálatok végeztével a labdarúgó pályát és annak környezetét is szeretnénk megújítani. Folytatni kívánjuk az utánpótlás nevelésben elkezdett munkát, hogy biztosítva legyen az egyesület hosszú távú működése, így lehetőség legyen rövid időn belül Megye I.-es terveket szövögetni.

A tavasz hozta meg a sikert

A Dél-Balaton FC felnőtt csapata a tavaszt még a hatodik helyről kezdte meg, de a tizenöt 2019-es fordulóból tizenkettőt megnyert, kétszer játszott döntetlent és egy egyszer kapott ki, így az utolsó fordulóban, a lehető legjobbkor az élre állt és két pontos előnnyel megnyerte a bajnokságot. A gárda legjobb góllövője a játékosedző Horváth Bence lett, aki 23 találatával az osztály góllövőlistáján is az előkelő második helyen végzett.

 

Bajnok a Dél-Balaton FC U-19-es csapata is!

A felnőtt együttes bajnoki címe mellett az U-19-es utánpótlás csapatunk is aranyérmet nyert a 2018-2019-es Somogy megyei II. osztályban. A csapat korábbi vezetőedzője, Martinka Péter, aki három évig volt az edzőjük, tavaly nyáron a Bozsik programban részt vevő U-9-es korosztályhoz került, így a korábban a felnőttek edzőjeként dolgozó Sóstai Csaba vette át a csapat irányítását.

Sóstai Csaba: A bajnokság elején kialakítottuk a csapatunk felnőtt és ifjúsági keretét, melyből azonnali kép alakult ki, hogy az U19-es csapatnak a dobogó valamelyik fokán kell végezni. Edzőként, már régóta dolgozunk együtt (még akkor is, amikor a felnőtt csapatot irányítottam) az utánpótlás játékosokkal, így természetesen tudattam velük, hogy amennyiben ők akarják, úgy a legfényesebb érem is a nyakukba kerülhet. Edzőként, nekem jutott talán a legnehezebb oroszlánrész, amikor a csapat egységesen a legfényesebbet tűzte ki célul.

A bajnokság őszi félévének első felében, olykor fölényes győzelmeket is aratva, menetelt a csapat a kitűzött cél felé. Még úgy is, hogy később jó pár fiatal szerepet kapott a felnőttek között, akik gólokkal és jó játékkal járultak hozzá a győzelmekhez.

Sóstai Csaba: Azután többször változtatnom kellett a kereten, a felnőtt keret miatt. Többen megkóstolták a felnőtt csapatban való játékot és a gólszerzés örömét is. Ezen mérkőzéseknek az addig kevesebb játékhoz jutott játékosok örültek talán a legjobban, míg a többiek stresszeltek. Minél közelebb került az aranyérem, annál nehezebben dolgozták fel a srácok ezen szituációkat.

Az őszi idényben csupán három mérkőzésen szenvedett vereséget az U-19-es csapat, de akkor sem játszott alárendelt szerepet az ellenfelével szemben, így a bajnokság félidejében az első helyről várhatták a tavaszi folytatást, mint a bajnoki cím egyik esélyese, a nagy rivális Balatonszabadival ugyanannyi pontot gyűjtve.

Sóstai Csaba: Az ősz folyamán három vereséget szenvedtünk el, ezeken a mérkőzéseken gyakorlatilag önmagunkat győztük le. Mindez az adott meccsen történő dekoncentráltságból fakadt. A legfájóbb pont a Balatonszabadiban elvesztett rangadó, de lesz még egy visszavágó tavasszal, ahol cél nem is lehet más, mint a revans a céljaink elérése érdekében.

Mindenki tisztában volt az egyesületnél azzal, hogy óriási verseny várható a tavasz folyamán a két csapat közt a bajnoki címért, ahol a hibázás lehetősége szinte kizárt. Sajnos egyre több településen gondot okoz a csökkenő gyereklétszám miatt az utánpótlás korosztályok fenntartása. A tavaszi idényben többször is előfordult, hogy az aktuális ellenfél U-19-es csapat nem tudott kiállni a bajnoki mérkőzésre, ez elsősorban abból adódik, hogy egyre kevesebb utánpótláskorú fiatal sportol egyesületi rendszerben, választ valamilyen sportolási lehetőséget szabadidejében.

Sóstai Csaba: Gondolok itt többek között arra, hogy többször nem jött el az ellenfelünk és meg kellett értetni a labdarúgást imádó játékosokkal azt, hogy ma nem a mi hibánkból nem tudunk gólt-gólokat szerezni… Talán úgy még Herczeg Máté sem a harmadik helyen végezte volna a góllövőlistán.

A tavasz kiemelt fontosságú rangadóján, hazai pályán sikerült legyőzni a legnagyobb rivális Balatonszabadi csapatát, ezzel átmenetileg lépéselőnybe kerültek ugyan, de mivel a következő fordulóban a végül harmadik helyen záró Böhönye ellen nem sikerült pontot szerezni idegenben, tovább folytatódott az idegőrlő versenyfutás a két együttes között.

Sóstai Csaba: Természetesen azért kiemelném a tavaszi Balatonszemes - Balatonszabadi mérkőzést, ahol úgy gondolom mind a két csapat dűlőre akarta vinni egy nagyszerű mérkőzésen az érem sorsát és ez akkor ott nekünk sikerült!

A hátralévő fordulókban nagyot küzdött a csapat, többször a mérkőzések végeredményével lehetett csak elégedett edzőjük, a mutatott játék csak másodlagos szempont volt. A bajnokság végén a Balatonszabadival ugyan pontegyenlőség alakult ki a tabellán, de a több győzelemnek köszönhetően végül aranyérmet ünnepelhettek a Dél-Balaton FC U-19-es korosztályának játékosai.

Sóstai Csaba: Talán ez a korosztály a legnehezebb, amikor egy gyerekből felnőtt lesz és nincs visszaút! Gratulálok a fiúknak, mert ezen összevont megye I. árnyékbajnokságban sikerült megszerezni az ELSŐ helyezést!

A csapat házi gólkirálya Herczeg Máté lett, aki 39 gólt lőtt, ezzel az U-19-es bajnokság góllövőlistájának harmadik helyén végzett.

 

Írta: Vasicsek László