Dél-Balaton FC hírek - 2021. március

Stabilan az élmezőnyben szerepel a Balatonszemes

Az utóbbi évekhez hasonlóan most is a Megye II. egyik legjobb csapataként szerepel a Dél-Balaton FC és a feltett szándékuk továbbra is ezen az úton haladni. A jelenlegi helyzetről Horváth Bence vezetőedzőt és Vasicsek László elnököt kérdezte a Somogy Sportja (lásd 22. évfolyam 31. szám 2020. 12. 01.).

Továbbra is bajnokesélyesek

Kíváncsi vagyok, hogy hogyan értékeled az őszi szezont. Egyrészt harmadik helyen álltok úgy, hogy kettővel kevesebb meccset játszottatok, a vesztett pontok tekintetében egyetlen egységre vagytok az első helytől, másrészt viszont igazán nem tudtatok „hengerelni”, nem voltak óriási szériáitok, egy-egy döntetlen azért belecsúszott. Mennyire vagy elégedett ezzel a 12 meccsel?

Horváth Bence: Sokat változott a keretünk az elmúlt években, illetve a hosszú kényszerszünet és időnként sérülések is nehezítették a mérkőzéseinket. A több változás ellenére úgy gondolom jól teljesített a csapat ősszel. Természetesen elégedettek nem lehetünk, hiszen a bajnokságnak még messze nincs vége.

Vasicsek László: Ha az eredményeket nézzük, egy nagyon kicsi hiányérzet van bennem a Somogyvár és a Balatonszabadi ellen elhullajtott 2-2 pontért, az egyiken 11-est hibáztunk, a másikon legalább 2-3 góllal kellett volna nyernünk. De ami számomra fontosabb, hogy a csapat közössége továbbra is egyben van és ami a lényeg, a pályán-öltözőn kívül is.

Ami nagyon sokat ér, az az, hogy csak egyetlen vereségetek van. Az a Böhönye ellen érkezett még a szezon elején, a harmadik fordulóban, hazai pályán. Mi történt azon a meccsen, mi ment félre?

Horváth Bence: Ott a kétgólos hátrányt nem sikerült ledolgozni, de már ezen a mérkőzésen mutatkoztak olyan erényeink, hogy nem kell sok idő és jobb lesz a csapatunk.

Vasicsek László: Ajándékoztunk két gólt az ellenfélnek az első félidőben, utána már hiába támadtuk végig a második félidőt, a szerencse sem volt velünk. Előfordulnak ilyen mérkőzések egy bajnokság során.

A Böhönyétől tehát kikaptatok, a Földvárral döntetlent játszottatok, a Mérővel és a Csokonyával nem játszottatok még. A közvetlen riválisok nagyjából ők – van hiányérzeted amiatt, hogy a fő rangadókat vagy nem játszottátok le, vagy nem sikerültek jól?

Horváth Bence: Említettem, most úgy érzem nem olyan mély a keretünk, mint az elmúlt években, több korábbi meghatározó játékosunk megsérült vagy csak pár mérkőzésen tudott részt venni, de a lényeg, hogy egységes a csapat.

Vasicsek László: Pont az utolsó őszi fordulókban játszottunk volna ezekkel a csapatokkal, de ekkorra a koronavírus járvány már közbeszólt. Az érintett csapatok vezetőivel megegyeztünk a halasztásokról, szem előtt tartva, hogy a játékosok, az edzői stábok és a szurkolók egészsége a legfontosabb ebben a helyzetben.

Kiemelendő még a 12 kapott gólotok, ez nagyon messze a legjobb a mezőnyben. Minek köszönhető az ennyire stabil védekezés, mi a titka?

Horváth Bence: A kevés kapott gólba nagy szerepe van a kapusunk jó teljesítményének. Védőink is sokszor kisegítik egymást.

Vasicsek László: És még így is kaptunk nagyon könnyen elkerülhető gólokat. Egy stabil védelmi alakzat alakult ki az ősz folyamán, a kapustól egészen a védekező középpályáig. Sajnos egy fontos láncszem, a csapatkapitányunk, Sevter Marci súlyos vállsérülést szenvedett, nem tudni mikorra épül fel teljesen. Mindenki bízik benne, hogy hamarosan újra ő vezetheti be a csapatot a pályára a mérkőzések előtt!

Így tiétek a legjobb gólkülönbség és tényleg harcban vagytok az első helyért. Mit gondolsz, reálisan nézve hol van a helyetek az erősorrendben? Van, aki szerint tiétek a legjobb keret…

Horváth Bence: Úgy gondolom kiegyensúlyozott a csapat teljesítménye. Én még a kereten erősítenék, ami télen nem könnyű. A dobogó most számunkra a realitás, ennél jobb helyezés még több munkát igényel a csapattól, de képesek lehetünk rá.

Vasicsek László: A bajnokság kezdetekor az első ötbe kerülést fogalmaztuk meg célkitűzésként, ehhez továbbra is tarjuk magunkat, látva a mezőny erőviszonyait.

Mi az, amivel elégedetlen vagy az eddigiek alapján, min kell javítani tavaszra?

Horváth Bence: A játékosok hozzáállásával elégedett vagyok. A széleken vezetett támadásokból és a kettő egy elleni szituációkból jó lenne többet kihozni.

Vasicsek László: Egyértelműen a csapat helyzetkihasználásán kell javítani, kiváló támadóink vannak, de néha úgy éreztük el vannak átkozva, nagyobbnál nagyobb lehetőségek maradtak kihasználatlanul.

Mennyire volt zavaró az, hogy a hazai pályátok nem volt most ténylegesen hazai?

Horváth Bence: Szinte hazai pálya a szárszói is, szép környezet, a megyében kimagasló helyszín.

Vasicsek László: Nagyon hálásak vagyunk a balatonszárszói egyesületnek, hogy megengedték nekünk a létesítményeik használatát a balatonszemesi futballpálya felújítása idején. Példaértékű kapcsolat alakult ki a két egyesület között. Szurkolóink szép számban jöttek át a szomszédos településre, reméljük a megújult körülmények között még többen látogatnak majd ki a bajnoki mérkőzésekre Balatonszemesen.

A jövőről: lesznek-e változások a keretben, terveztek-e igazolásokat, szólt-e már valaki, hogy távozik? Mikor, hogyan tervezitek bepótolni az elmaradt meccseiteket? És egy nagyon fontos kérdés: tavaly volt esélyetek a Megye I-re, nemet mondtatok rá – most is úgy vagytok vele, hogy akkor sem akartok osztályt váltani, ha lesz rá esély?

Horváth Bence: Nagyon sok dolognak rendben kell lennie egy osztályváltásnál (infrastruktúra, utánpótlás, stb.), nem akarunk abba a hibába esni, mint egy-két másik csapat a múltban. Két játékost szeretnénk igazolni. Előfordulhat, hogy akkor lesznek pótolva az elmaradt mérkőzések, amikor az ellenfeleink a legjobb formában lesznek, hiszen ők a pályaválasztók, de igyekszünk alkalmazkodni hozzájuk.

Vasicsek László: Ahogy a tavalyi bajnokság téli pihenőjénél, úgy idén is először a helyi Önkormányzattal szeretnénk egyeztetni egy esetleges osztályváltásról, abban az esetben ha feljutást érő pozícióban végez a csapat, csak utána tudunk felelősségteljes döntést hozni. Az idei évben két, az utánpótlásunkban nevelkedett fiatal is alapembere lett a felnőtt csapatunknak, egy U-19-es játékos pedig jó pár mérkőzésen megkapta a lehetőséget a bizonyításra, elsősorban ezen az úton kívánunk továbbmenni, vannak jelentkezők, meglátjuk milyen lehetőségeink lesznek a téli szünetben.

A védekezés nagyon megy

Mindössze tizenkét gólt kapott eddig a Balatonszemes, ami messze a legjobb a mezőnyben, 19-19-cel követi őket a Kaposmérő és a Balatonberény, de a Mérő például kettővel kevesebb mérkőzést játszott. Horváth Bencéék egyszer sem kaptak kettőnél több gólt egy meccsen, négy alkalommal pedig érintetlen maradt a hálójuk.

A felnőtt csapat házi gólkirálya Szekér Zoltán lett, aki 10 találatot jegyzett az ősz során, ezzel a Somogy megyei II. osztályú bajnokságban az összesített góllövőlista harmadik helyén áll, őt követi a 6 gólos Horváth Bence és Galgóczi Károly, aki 5 gólt szerzett a szezon első felében.

 

Írta: Vasicsek László