Dél-Balaton FC hírek - 2016. április

Radikális fiatalítás Balatonszemesen

A rutin hiányzott az őszi szezonban a Balatonszemes együttesénél, de a nehezen működő gárdánál kénytelenek voltak a fiatalítás mellett dönteni - a Somogy Sportja kérdéseire Vasicsek László válaszolt.

Hogyan értékelik az őszi szezont, mennyire úgy alakult, mint ahogy várták?

Az előző évek tapasztalatából tanulva a csapat megbízott vezetőedzője (Sóstai Csaba) azt vállalta, hogy a nehezen működő felnőtt csapatunknál radikális fiatalítással megpróbál egy egységes csapatot kialakítani. Ennek tükrében felemás őszi szezont tudhatunk a hátunk mögött.  

Mi hiányzott az előrébb kerüléshez?

Rendkívül fiatal felnőtt csapatunk (több 16, 17, 18 éves játékos) hazai pályán minden együttessel szemben komoly játékerőt tudott felmutatni, de így is többször előfordult, hogy akár kétgólos előnyről sem sikerült megnyerni, vagy döntetlen állásról a magunk javára fordítani a mérkőzést. Az idegenbeli mérkőzéseken viszont nem tudtunk hasonló teljesítményt nyújtani, de ennek is megvannak az okai, melyek könnyen orvosolhatóak a tavaszi szezonra. Három játékosunkat is megműtötték ősszel keresztszalag-szakadás miatt, valamint kettő futballistánk több fordulót is kihagyott hátsérülése miatt.

Milyen változások vannak a keretben?

Érkezett: Boda Norbert (Balatonboglár BB), Kántor Jenő (Zamárdi Petőfi SE), Barta Dániel (Zamárdi Petőfi SE), Madarász Bálint (Karád SC)

Távozott: Bíró Ferenc (Látrányi LSZ), Lengyel Máté (Siófoki Bányász SE), Lengyel Ádám (Somogybabod SE), Gergely Tihamér (Sóskút SKE), Béládi Benjamin (Sóskút SKE), Márkus István (Karád SC)

Hogyan alakult a felkészülés, mennyire elégedett az edző?

Első alkalommal rendeztük meg a téli kispályás műfüves bajnokságot, amiről már olvashattak egy beszámolót a Somogy Sportjában, a pozitív visszajelzéseket figyelembe véve a következő téli időszakban is kiírjuk ezt a versenysorozatot az MLSZ-szel együttműködve. Szinte végig edzésben maradt a felnőtt csapat, a tényleges felkészülési időszakban heti két edzéssel és hétvégi edzőmérkőzésekkel készültünk a tavaszi folytatásra. A téli hónapokban az utánpótlás csapataink (U-7,U-9,U-11,U-19) sem álltak le.

Mi lesz a cél tavasszal, mivel lennének elégedettek?

A csapat gerincét alkotó játékosainkat sikerült megtartani a téli átigazolási időszakban és az érkezőkkel, valószínű, hogy még erősödött is a csapat. Lassan a sérült (műtött) játékosok a rehabilitációjuk után be tudnak kapcsolódni a közös munkába, így számolhatunk velük is a bajnokság során. Elsősorban a stabilitás elérése lesz ennek a tavasznak a feladata. Mi nem csak beszélünk róla, tényleg több U-19-es korú játékos szerepet kapott már a felnőttek közt és ez a folyamat tavasszal is folytatódni fog.

Mi a helyzet az utánpótlással, hogyan működik a rendszer?

Mivel a felnőtt csapatunkban már több 16 éves játékos is szerepet kapott az ősszel, az U-19-es együttesben is egy nagyon fiatal átlagéletkorú közösség jött össze, akik a 3-4 évvel idősebb ellenfelek ellen is megállták a helyüket. Ezek a fiatalok szeretnek focizni és szívesen jönnek akár edzésre vagy mérkőzésre is. Az ősszel folyamatosan bővült a csapat létszáma és már a tavaszi edzésekre is bekapcsolódtak korábban a futballtól eltávolodó helyi fiatalok.